.porovnávanie sa & jarné šaty

 Na internete či na sociálnych sieťach vyzerá všetko lepšie, než v skutočnosti naozaj je. Dievčatá sú krajšie, jedlá farebnejšie, životy šťastnejšie, telá vyšportovanejšie, lásky intenzívnejšie a pod. No ja sa s tým neviem stotožniť. Tento týždeň pred skúškou sme sa bavili so spolužiačkou, že si vymazala Instagram, lebo jednak na ňom trávila veľmi veľa času a jednak, keď videla "dokonalé" fotky ostatných, začala nad sebou premýšľať. 

Z každej strany počúvam len to, ako Instagram deprimuje ľudí, pretože všetci ukazujú len to pozitívne a dokonalé a iní ľudia to znášajú ťažko, pretože oni pravdepodobne taký život nemajú a porovnávajú reálny život s tým instagramovým. Podľa mňa sú títo ľudia "z internetu" úplne rovnakí, ako my všetci. Osobne to nevnímam tak, že by som rozlišovala reálne profily od tých perfektných. Pozriem si také profily, ale nie preto, že by som závidela, ale preto, že ma to skôr inšpiruje. Tým, že sa snažím aj ja na Instagram pridávať pekné fotky, tak viem, koľko práce je za tými krásnymi, nastylovanými fotkami. 

Každý človek na "dokonalej" fotke je v skutočnosti raz smutný, inokedy šťastný, potom zase zaneprázdnený či pohodlný. Máme dni, kedy sa cítime dobre, potom zase také, keď vadíme samy sebe. Prečo, keď napr. my, ženy, máme menštruáciu, sme zničené, rozhádzané, nikto sa nás nemôže ani dotknúť a "umierame" s kŕčami v posteli, sa neodfotíme a nedáme takú fotku na Instagram ? Nikto by nič také nepublikoval. S tým pekným a príjemným sa každý rád pochváli, ale s tým nepekným asi nikto.  

Ruku na srdce, kto ste naozaj so sebou spokojný ? Porovnávanie sa s druhými ľuďmi je veľmi nezdravý zvyk. Ja sama sa pri tom niekedy pristihnem. Veľakrát nás to môže posunúť až do roviny averzie voči sebe samej. Zatiaľ, čo si všímame na iných ich "dokonalosti" a porovnáme sa s nimi, zabúdame sa pozrieť na seba. Ak keď to aj urobíme, pozeráme sa poriadne kritickým okom a hľadáme na sebe iba chyby. Prehliadame to, čo je na nás krásne. 

Dôležité je, si uvedomiť, že VY ste originál, VY ste unikát. Každá jedna z nás je dokonalá a mali by sme sa sústrediť práve na to, čím sme výnimočné. Nikdy nikto nebude ako VY. Je zbytočné porovnávať sa s ľuďmi, ktorí žijú úplne iný život. Neporovnávajme sa a nezáviďme si. Uvidíte, že život tak bude omnoho krajší. 

OUTFIT 

Ak ma sledujete dlhšie, tak viete, že zbožňujem šaty a sukne. V eshope bonprix.sk som objavila tieto úpletové šaty v zavinovacom vzhľade s tmavomodrými kvetmi. V skutočnosti vyzerajú ešte lepšie ako na fotkách. Sú z veľmi príjemného ľahkého materiálu, výborné na horúce letné dni, lebo sú tenké, ale nie sú priehľadné. Cítim sa v nich perfektne a sú dokonalý príklad toho, že ak žena nájde šaty, v ktorých sa cíti sebaisto a pohodlne, nič viac netreba. Majú ich aj so žltými kvetmi. Veľkosť sedí taká, akú bežne nosíte. Klobúk je z minuloročnej kolekcie z Pepca

5 komentárov:

  1. Krásný outfit a krásný nápad s tím polem, působí to hezky jarně a vesele a moc ti to sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc ti to sluší a ty fotky jsou krásné!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi krásne šaty. Mňa mrzí že som nestihla fotiť v poli s repkou :(

    RESPECT COCO CHANEL

    OdpovedaťOdstrániť
  4. K tomu porovnání se - ono se strašně lehko řekne: "Nech to být. Vždyť víš, že tam všichni dávaj jen to nejhezčí a nejpoveděnšjí. Záleží na úhlu focení. Jsi přece úžasná taková, jaká jsi!" Na druhou stranu pak člověk vidí ty fotky těch lepších, produktivnějších, štíhlejších, hezčích a za tou jednou fotkou, které my věnujeme jako pozorovatelé pět sekund, těžko si představíme za tím několik hodin práce, retušování, pózování a vybírání jedné dobré fotky z dvou set. Takže na jednu stranu tvoji kamarádku úplně chápu. Já osobně využívám instagram ne k tom, abych sledovala to hezké, ale spíš k tomu, abych byla inspirovaná, abych si prohlédla tvorbu ostatních tvůrců (ano, taky jsem často v depresi, protže v mnohém se s nimi nemůžu měřit, neboť oni už jsou někde jinde, na druhou stranu jsem našla i to srovnání, že spousta z nich se jen tímto způsobem prezentuje) a aby mě osobně to nakoplo v tvoření. Vím, že kamarádi zase mají instagram jako takové virtuální album, kde všude na světě byli.
    Každopádně tvou spolužačku bych uklidnila jinými slovy - chceš-li být na instagramu, najdi si důvod, proč tam jsi. Chceš závidět ostatním, jak jsou dokonalí ve svých storýčkách? Asi pak nebudeš z toho úplně šťastná. Chceš se porovnávat s holkama, co jsou v jiné váhové katergorii a mají úplně jiné zájmy než ty? Pak taky nebudeš spokojená. Chceš se lidmi inspirovat nebo zjistit, co lidé dělají, jak malými skutky mění svět? (ano, jsou tam profily třeba jako @hajnyzmakova nebo @jonnajinton,kteří souzní s přírodou na různých úrovních) K tomu si myslím, že má instagram smysl. Ale jak říkám, každý si musí najít důvod na používání této sítě sám. Já osobně bez ní žila hodně dlouhou dobu a myslím si, že jsem zas tak o nic úchvatného nepříšla. Protože kdo chce inspiraci najít, ten ji najde všude. ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.