Dobré dievča

"Venované všetkým dobrých dievčatám"

Hovorí sa, že dobré dievčatá sa dostanú do neba a tie zlé do pekla. Je to ale naozaj tak ? K napísaniu tohto článku som sa inšpirovala knihou od autorky Ute Ehrhardtovej Dobré dievčatá sa dostanú do neba, zlé všade. Táto kniha by mala vniesť svetlo do vzťahových štruktúr v rodine a na pracovisku, pomôcť ženám zúčtovať s mýtmi a skoncovať so submisívnou rečou tela. Analýza modelov ženského správania a názorné príklady z autorkinej poradenskej praxe nám umožňujú pochopiť, prečo sa ženy napriek dobrým úmyslom tak kŕčovito pridržiavajú zaužívaných stereotypov.  
Veľmi ma zaujal obsah knižky, ak ste ju niekto čítali, určite mi dajte vedieť do komentára. Dobré dievčatá sa vraj dostanú do neba, zlé kam chcú. Niektoré hviezdy to však svojím správaním najčastejšie dotiahnu za mreže. Taká Paris Hilton, Lindsay Lohan, Miley Cyrus či Michelle Rodriguez. V tomto článku sa nebudeme venovať zlým dievčatám, o nich som Vám už písala v článku Kazíš mi povesť! Dnešok, ako ste si už z názvu článku mohli prečítať, bude patriť nám, dobrým dievčatám. Prečo nám ? Ak ste si doteraz mysleli, že som jedna z tých, ktorá každý piatok vymetá bary a má kamarátov s výhodami, ste na omyle. Som to dobré dievča, ktoré je skoro vždy usmiate, nefajčí, nepije, odpúšťa, prijíma, raduje sa a jednoducho je zlaté či citlivé. (Pekné komplimenty si sama sebe píšem. :D) Ak aj vy patríte medzi tie zlaté, milé a hlavne dobré dievčatá, čítajte ďalej. 
 Občas Vám vadí, ako vás vnímajú, ako sa k vám správa spoločnosť, no občas ďakujete za to, že ste také aké ste. Ak náhodou si zapáliš od nervov či ideš si na bar vypýtať jeden pohárik, nikto tomu nedokáže uveriť. Kde sa odrazu podelo to slušné dievča, ktorým si obvykle? Už nemáš zábrany, upadla ti morálka či tvoje hodnoty sa zmenili? Ľudia si to vždy vysvetlia po svojom. Sú strašne domýšľajú a z malého nič spravia veľké niečo. Najhoršie na tom je, že im to ani Vy samé nedokážete nijak vysvetliť. Jednoducho si len človek a môžeš si robiť čo chceš. Konáš tak, ako to cítiš. Prečo by si ste mali mať len jednu osobnosť, keď máte radi aj dobrodružstvo a zábavy. Dnes sa ženy škatuľkujú, každá z nás chce niekam patriť a chceme, aby nás jedným slovom vystihli. Ale na druhej strane nechceme počúvať, ako o nás hovoria, že sme feministky. Pálime podprsenky, chodíme oblečené ako chalani a nenávidíme opačné pohlavie. Chceme len, aby o nás hovorili napr. ako o umelkyniach, ktoré milujú čítanie kníh, cestovanie či módu. 
 A ako je s chlapcami ? Budem zlá, keď sa na dotyčného nahnevám alebo mu neodpustím ? Rozídem sa s ním, i keď všetci hovorili aký je to dobrý chlapec a všetci nám to priali. Budem vtedy potvora bez srdca ? Ak nevieš čo chceš, odrazu si z dobrého dievčaťa zvláštna ženská, ktorá je vlastne stále smutná a pesimistická a hlavne si nevie užívať život. Ak odmietneš niekomu pomôcť alebo máš toho skrátka veľa, už si sa určite zmenila. V jeden večer si oblečieš tie sexy šaty, ktoré už X rokov ležia zaprášené v skrini, nahodíš štekle a môžeš sa stať lacnou ženskou, ktorá súrne potrebuje chlapa. Ak si nezadaná, zrejme ti niekto nie je dosť dobrý. Ak si zadaná, jednoducho nedokážeš byť sama. Niekedy nie si dosť cool, nefajčíš, alkohol ti nechutí a vystačíš si len s džúsikom, inokedy si divná a asociálna, pretože nechodíš von za žúrky s kamarátmi. Nie vždy musíš mať náladu sa odviazať. Proste chceš len chvíľku pre seba. Byť sama, bez falošných tvárí a namiesto džúsu si dať pohár červeného vína. No ak by ťa nikto v živote nekritizoval, ver, že niečo robíš zle.

Najdôležitejšia vec je veriť si. Vždy sa stretneme s neprajníkmi, ktorí si myslí, že dobré dievčatá urobia všetko pre toho druhého i na úkor seba, že sa nechajú zosmiešňovať a že seba neberú príliš vážne alebo naopak, berú sa až príliš vážne. Dobré dievčatá nemusia byť stále usmiate, priateľské, 24 hodín denne na telefóne a pod. Nemýľte si nás s naivkami. 

Si dobré dievča ! 
Pretože vieš, kedy môžeš pomôcť, miluješ, keď si si istá, pretože myslíš na druhých, pretože máš správne hodnoty. Nevadí, že sem-tam sa zahráš na rebelku a niektorí ľudia ťa nebudú chápať. Neškatuľkuj sa. Nepovedz si, že musíš mať len tuto osobnosť a musíš byť len takáto. Vyskúšaj to, čo si myslíš, že je správne. Byť dobrým dievčaťom neznamená byť naivným. Znamená to byť dobrou ženou, ktorá je ľudská a skvelá. Nevadí, že občas nemáš náladu, že občas chceš byť sama a nemáš stále chuť niekomu odpúšťať a pomáhať mu. Mysli i na seba prosím. A to, že si slušná, nefajčíš, nepiješ a nezliepaš sa po chlapcoch je vlastnosť, ktorú nemá každá žena na svete a tú si musíš vážiť. Pretože taká sa na každom rohu nenájde. Myslím si, že chlapcom sa nepáčia baby, ktoré sú prehnane namaľované, namyslené a sebecké, teda ak je chlapec normálny.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.