Čo si zbaliť na dovolenku ?

Leto je už v plnom prúde, aj keď to tak nevyzerá a vy rozmýšľate, čo si zabalíte do kufra na ceste na dovolenku. Dovolenka je čas, kedy si chceme odpočinúť od pravidelného kolobehu a od denného stresu, a vyvaliť sa na pláž, "opekať sa" alebo spoznávať krásy okolia či exotickej krajiny. Balenie kufrov však častokrát zaberie množstvo času a zbytočne plytvá vašou energiou. Odchod sa už pomaličky blíži a vám ide prasknúť hlavu. Teda aspoň mne, keďže odchádzam už dnes a nemám ešte vôbec nič zabalené. Ak sa aj vy chystáte na dovolenku a nie ste zbalený, poďte sa spolu so mnou pozrieť na to, ako rýchlo a efektívne spracete do kufra všetko, čo budete potrebovať na dovolenke. 
V prvom rade si spravte zoznam, podľa ktorého budete postupovať a postupne vyhadzovať položky, ktoré nebudete potrebovať. Zoznamy sú vstupnou bránou k bezstarostnej dovolenke. V zozname si môžete „odškrtávať” to, čo ste si už zbalili.   

Medzi tie najdôležitejšie veci, ktoré by ste mali mať stále pri sebe a bez nich sa nezaobídete patria doklady.  Doma skontrolujte a znova skontrolujte, či máte svoje peniaze, platný cestovný pas, občiansky preukaz, ak cestujete v rámci EÚ, kartičku poistenca, telefón, doklady od cestovnej kancelárie, poistenie. Tieto veci sa Vám zmestia do príručnej batožiny. Avšak medzi dôležité veci patria aj lieky. Ak cestujete do zahraničia, nikdy neviete, čo sa môže stať, či vám jedlo sadlo alebo sa nespálite veľmi na slniečku a nedostanete úpal. Kľúčové telefonické kontakty a adresy si napíšte na papier a majte ich vždy pri sebe. Nikdy neviete, kedy stratíte svoj mobil alebo signál.

Čo sa týka oblečenia, tak je to naozaj na vás. Ako správne fashion maniačke by ste si zobrali celé skrine. Už minulý rok som vám pridávala fotku harmonogramu, ktorý obsahoval 22 kúskov oblečenia, teda okrem spodného prádla. Ak sa ho budete držať, určite sa vám nestane, že budete mať preplnený kufor, ktorý bude praskať vo švíkoch. 

Sexy a pohodlné sú určite oversize topy či croptopy. Pri náročnejšom dlhom cestovaní sa určite nechcete stále naprávať a kontrolovať. V takomto prípade je ideálna podprsenka bez kostíc, aby vás nič neškrtilo a vaša jazda bude omnoho pohodlnejšia. Na dovolenku si so sebou vezmite radšej dvojo plaviek. Nikdy totiž neviete, čo sa môže stať. Avšak nezabudnite si zobrať aj teplejšie oblečenia ako je mikina alebo dlhšie nohavice, ak by vám nevyšlo počasie a bolo chladno. Tak isto aj teplé ponožky. Tie asi nie sú úplne podľa predstáv fashionistiek, ale počas vyklímovanej noci autobusom alebo lietadlom ich neskutočne oceníte. A samozrejme nemôžeme zabudnúť aj na pyžamko alebo nočnú košeľu. 
Keby neviem aké je ročné obdobie, tak by som si myslela, že je aprílová jar, keďže je stále chladno a prší. Vôbec to nevyzerá ako júl a preto veľa z nás odchádza práve do prímorských oblastí na pláž. Na dovolenku si so sebou vezmite radšej dvojo plaviek. Nikdy totiž neviete, čo sa môže stať. Plavky môže rozožrať morská soľ, môžu sa zašpiniť alebo vám do nasledujúceho rána skrátka nestihnú uschnúť. Je preto lepšie mať so sebou aj náhradné plavky, aby ste mohli ísť do vody, alebo sa slniť na pláži bez komplikácií aj každý deň. Majte na mysli, že na pláži vám nepostačia len vaše plavky. Vezmite si preto so sebou aj ďalšie nevyhnutné veci, aby ste si dovolenku mohli užiť naplno napr. osušku, opaľovacie prípravky, deku, slnečník, nafukovačku, ale to si viete kúpiť aj na mieste. 

K oblečeniu patria samozrejme aj doplnky, ktoré balím do kufra, keďže na letisku by sme nemali mať nič kovové. Sú to teda náušnice, náramky, náhrdelníky, nejaké šatky do vlasov, okuliare. 
Ďalšou kategóriou sú hygienické potreby. Na dovolenku sa snáď nikto nevyberie bez svojich kozmetických potrieb. Potrebujeme ich a bez nich sa skrátka nezaobídeme. Väčšinu z nich je, našťastie, možné zakúpiť všade, takže ak si niečo z nasledujúceho zoznamu zabudnete doma, určite si preto nelámte hlavu. Čiže zubná kefka, pasta, antiperspirant, hrebeň, makeup, sprchový gél, šampón s kondicionérom (ideálne sú balenia 2v1), parfum, pleťový krém, vlhčené obrúsky, špongia, gumičky do vlasov, žiletky či holiaci strojček, niečo na odlíčenie a čistenie pleti. 
Na dovolenku nikdy nevyrážajte bez krémov s dostatočným ochranným faktorom. Natierajte sa pravidelne, najmä na začiatku dovolenky, keď pokožka zažíva najväčší "slnečný šok". Natierajte seba aj dieťatko niekoľkokrát denne, nevyhnutné je natrie sa po každom pobyte vo vode.

Ak musíte pravidelne užívať nejaké lieky, na dovolenku si ich určite vezmite. Okrem nich by ste mali mať pre istotu poruke aj základnú výbavu liekov, ako sú lieky proti bolesti a teplote, lieky pri zápche alebo naopak hnačke, prípadne niečo pri nevoľnosti. Odporúčame zabaliť si aj leukoplast pre prípad drobného poranenia a tiež dezinfekčný sprej.
Poslednou kategóriou je elektronika. Nikto z nás si určite doma nezabudne telefón, pretože v dnešnej dobe už aj smeti ideme vyniesť s telefónom. Bez mobilu dnes vydrží málokto, preto si svoj mobil spolu s nabíjačkou vezmite tiež, prípadne aj so slúchadlami na počúvanie hudby. Mobilný telefón je dobré mať pri sebe aj pre prípad, že by ste sa stratili a potrebovali sa skontaktovať s iným členom rodiny.  Keďže by som vám chcela pridávať články aj počas mojej dovolenky, tak si na ňu beriem aj notebook a s mojim drahým bratom sa chystáme pozerať každý večer filmy, keďže Markízu asi nenaladím. Zoberte si so sebou aj obľúbené veci na vyplnenie voľných chvíľ. Kniha, krížovky, sudoku, osemsmerovky, hracie karty alebo spoločenská hra, hračky pre deti a podobne.

Chystáte sa aj Vy niekde na dovolenku ? 

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.