#prsakoule

Jednou z najväčších výhod maturitného ročníka je to, že keď ho skončíte, samozrejme úspešne, tak vás čakajú približne štyri mesiace letných prázdnin. Viac menej ste tie moje prázdniny prežívali spolu so mnou a ak pravidelne čítate moje články, tak viete, že som brigádovala v 101 Drogérii u nás v meste. Posledné dni s mojimi úžasnými kolegyňami som si užívala a niečo nové som v drogérii objavila. Pri ukladaní zubných pást ma zaujal nový ružový obal zubných pást Sensodyne. 

V súčasnosti stále nie sme schopní pomenovať všetky príčiny vzniku rakoviny prsníka. Rakovina prsníka je celosvetovo tretím najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením. Väčšinou postihuje ženy po menopauze, v poslednom čase však stúpa počet ochorení aj u mladších žien. Najúčinnejšou cestou k včasnému odhaleniu nebezpečenstva rakoviny je preto PREVENCIA. Čím skôr sa rakovina prsníka odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie. Práve Sensodyne a Loono.cz vytvorili kampaň na podporu prevencie rakoviny prsníka. Na ich oficiálnej stránke sa dozviete konkrétny postup, ako správne kontrolovať prsia, včasne diagnostikovať prípadné komplikácie a rapídne tak zvýšiť šancu na úspešnú liečbu. 
Ako sa dá samovyšetrovanie zvládnuť v pohodlí domova ? Je to veľmi jednoduché. Samovyšetrenie sa skladá z dvoch častí - z vizuálnej a hmatovej. Čo sa týka hmatovej časti, tak prechádzajte tromi prstami - ukazovák, prostredník a prsteník tieto časti "prsníkov" : od podpazušia, pozdĺž miesta, kde mávame kostice, samotný prsník, oblasť hrudnej kosti, až po oblasť kľúčnej kosti. Prikladajte ich bruškami, ale vždy jemne a s citom. Akékoľvek hrčky či výbežky sú znakom, že niečo nie je v poriadku. Avšak dávajte si pozor,  ak si nahmatáte väčšiu hrčku v okolí bradaviek, pretože si ju môžete pomýliť s mliečnou žľazou. Je to naozaj možné, pretože jednej slečne sa to naozaj stalo.
Pri vizuálnej časti si všímajte hlavne to, či sa neobjavuje na prsníku pomarančová koža, celulitída či nejaké začervenania, zmeny na bradavkách, darebný výtok z bradaviek, uzlíky a zhrubnutie tkaniva, ktoré ste predtým nenahmatal, zväčšenie alebo zmenšenie jedného prsníka, vťahovanie bradavky, ktoré ste predtým nespozorovali, postihnutie bradavky alebo dvorca podobné ekzému a pod. 

Pri vyšetrení prsníkov pohľadom v stoji pred zrkadlom si treba všímať zmeny na prsníkoch v týchto polohách: ruky voľne spustené pozdĺž tela, ruky za hlavou, ruky v bok, ruky v predklone, keď visia voľne spustené. 
Podrobnejšie informácie nájdete na loono.cz. A ako často by ste sa mali "samovyšetrovať" ? Na to je jednoduchá pomôcka ! Zubná pasta Sensodyne vám vystačí približne mesiac a tak okrem zdravých zubov je mesiac aj ten správny interval na vyšetrenie prsníkov. Stačí si len zapamätať jednoduché pravidlo = "Došiel Sensodyne, siahni si na prsia." Navyše kúpou každého Sensodyne v októbri 2019 prispejete 10 centov organizácii Loono na program prevencie. Navyše s týmto samovyšetrovaním vám pokojne môže pomôcť aj váš partner a určite bude z toho nadšený. 
Samozrejme táto kampaň sa týka aj pánov, pretože rakovina semenníkov je rovnako závažný problém. Zahoďte ostych a dbajte o svoje a partnerovo zdravie. Prevencia je základ ! Túto kampaň samozrejme podporíte aj tak, keď pridáte fotku na Instagram či Facebook a použite #prsakoule. Čo vy na to ? Idete do toho spolu so mnou ? 

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.