Ako to funguje na vysokej škole ?

Vysoká škola. Slovné spojenie, ktoré u každého z nás vzbudzuje rôzne myšlienky. Kedysi bola vysoká škola prestíž. Dnes je to štandard, ktorý sa od mladých ľudí jednoducho očakáva. Od mojej maturity som vám nepísala na blog nič ohľadom školy. No, myslím si, že teraz prišiel ten správny čas, aby som vám povedala napísala o mojom prvom roku na vysokej škole

Pamätám si, ako som prežívala svoj posledný rok na strednej škole a všetci sme riešili prijímacie skúšky na vysoké školy a maturity (článok o nich nájdete TU!). Zmaturovala som a na konci septembra som po dlhých prázdninách nastúpila na vysokú školu. Ten prechod zo strednej školy na vysokú prinesie asi každého študentovi veľa zmien do života

Na strednú školu chodíš každý deň. Vyučovania trvali 45 minút približne do 14:00. Navyše medzi jednotlivými hodinami boli prestávky ideálne na urobenie si resp. odpísanie domácej úlohy. Na každú hodinu sa musíš pripravovať, teda aspoň väčšina, pretože hrozilo, že bude bleskovka alebo budeš skúšaný. Dostaneš 5 a na ďalšej hodine si to opravíš. Na konci polroka sa známky spriemerovali a vyšla výsledná známka.  Zatiaľ čo na vysokej škole to funguje úplne inak. Vyučovanie nemusí byť každý deň, ale môže sa konať kedykoľvek od 7:00-21:00. Samotné prednášky či cvičenia prebiehajú v dvojhodinových blokoch bez prestávky. Cez prestávku zbehneš možno na záchod, ak nemáš ďalšiu prednášku na opačnej strane budovy na 7. poschodí. Teoreticky si môžeš ísť niekam v škole sadnúť a pracovať na nejakých zadaniach, ak máš viac hodín čas. 

Stredoškolské hodiny fungovali väčšinou tak, že učiteľ niečo vysvetľoval a medzitým niekto išiel k tabuli vypočítal nejaký príklad alebo určil vetné členy vo vete. Prednášky sú veľmi podobné až na to, že učiteľ stále vysvetľuje, rozpráva, sem tam sa niečo opýta. Môže mať nejakú prezentáciu, podľa ktorej ide. Pamätám si, ako nás na gymnáziu strašili, že sa máme naučiť rýchlo a dobre písať poznámky, pretože "na vysokej škole na vás nikto čakať nebude!". Nie je to až tak celkom pravda. Neviem, ako je to na iných výškach, ale nám všetky prezentácie, ktoré boli odprednášané posielajú profesori. Menšie poznámky alebo zaujímavosti sa dajú stihnúť napísať si. Navyše ak by ste aj tak niečo nestihli alebo nezachytili, môžete prednášajúceho poprosiť, či by to nezopakoval. Je to úplne v poriadku a je veľká šanca, že nestíhajú viacerí.
Čo sa týka samotných predmetov, tak do týždňa máš jedenkrát teoretické prednášky, ktoré väčšinou nie sú povinné a jedenkrát praktické cvičenia, ktoré už povinné sú. Počas semestra ťa čakajú zadania, zápočty a na záver skúšky. Na to, aby ťa pripustili k skúške, má každý predmet svoje podmienky, ale predovšetkým musíš spraviť zápočet. Zápočet nie je nič iné ako obyčajná písomka, test či zadanie
Po úspešnom napísaní zápočtu si pripustený/á k skúške, ktorá môže vyzerať akokoľvek. V jednom predmete som ako skúšku mala len písomný test, v ďalšom predmete som si potiahla len jednu tému, v ďalšom predmete som si potiahla tri témy. Avšak pri každom type skúšky platí to, že musíš dosiahnuť aspoň  60%, aby si spravil/a skúšku. 

Každý predmet má určitý počet kreditov, ktoré za jednu z týchto známok študent získa. FX znamená, že študent skúšku neurobil a musí ísť na opravný termín. Má na ňu tri pokusy. Ak ju aj tak neurobí, prenáša si ju do ďalšieho roka. Dôležité je za rok získať stanovený počet kreditov, aby študent mohol riadne ukončiť bakalárske či magisterské štúdium.
Ako prežiť ? 
Zdá sa ti, že je toho veľa ? Neboj sa ! Veľmi málo ľudí vie, čo od vysokej školy očakávať, ale predsa to len zvládnu. Podľa mňa si len treba zvyknúť. Na začiatku dostaneš všetky informácie, ktoré potrebuješ vedieť a postupne sa v tom naučíš plávať. Prvé dni som aj ja bola ako stratené kuriatko, hľadala som učebňu na druhej strane budovy, ale po čase som si zvykla a vedela som fungovať aj sama. 

Ak budeš mať nejaký problém, neboj sa opýtať ľudí okolo seba, na to máš predsa jazyk. Spolužiaci, prednášajúci alebo tety na študijnom oddelení ti vždy radi pomôžu. 
Vysoká škola taktiež naučí zodpovednosti. Nemôžeš sa spoliehať na nikoho iného, len sám na seba. Nikto za teba nevypracuje zadanie, nikto za teba nespraví poznámky. 
Ono sa na to síce často zabúda, ale aj učenie patrí k vysokoškolskému životu. Sprevádza ho strašne veľa prokrastinácie a strašne veľa farebných zvýrazňovačov. Či už počas celého semestra alebo tesne pred skúškami, ale treba sa učiť.  
Odporúčam prihlásiť sa na jeden z prvých troch termínov. Prečo? Lebo ťa to donúti učiť sa hneď od začiatku skúškového obdobia! Pokiaľ môžeš, choď aspoň na jeden predtermín. Nemáš čo stratiť a ak to zázrakom spravíš, tak o jednu bitku menej vo vojne!
Dávaj si pozor na absenciu. Na začiatku vám vždy povedia, koľko cvičení môžete chýbať. Nechceš predsa, aby ťa nepustili k skúške kvôli absencii. 
 Rob aj niečo navyše. Ak si dostal/a zadanie, tak sa pokús urobiť niečo viac, ako sa od teba očakáva. Vždy sa snaž vystupovať profesionálne
Nevyhováraj sa ! Nikoho nezaujíma, že ti bolo zle a nemohol/a si vypracovať zadanie. 
Neboj sa kritiky a neber ju osobne, väčšina ľudí ti chce pomôcť.
Určite si študentský život uži na maximum po všetkých stránkach. Ak máš šťastie na výšku, ktorá je náročná a naozaj jej musíš venovať čas, pripomeň si o druhej ráno pri písaní seminárky, že to raz bude stáť za to .Makaj, ale stihni aj žúrovať.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.