Antioxidanty

Studené počasie v poslednej dobe, ktoré vonku pretrváva už pár týždňov dá zabrať celému môjmu telu. Trpia vlasy, ruky, pokožka, pleť, skrátka trpíme celé. Najmä v týchto mrazoch je potrebné sa o pokožku poriadne starať.  Vplývajú na ňu rôzne externé faktory, ktoré jej nerobia dobre a spôsobujú až  80 % predčasné starnutie pleti. Ak ste vo veku, kedy nestačia len telové mlieka, micelárne vody či denné krémy a vaša plať starne, mám pre Vás niečo, čo vám zaručene pomôže, aby vaša pleť omladla.  Ja ešte nie som vo veku, kedy by tá pleť vyzerala nejak extra zle, občas sa objaví nejaká tá vyrážka, ale rýchlo zmizne. Avšak nemám pocit, že by som musela používať špeciálne krémy proti vráskam alebo starnutiu pleti. Čiže tento článok je venovaný hlavne starším dámam. To niečo, čo pomáha pleti mladnúť a nazýva sa aj bojovník proti starnutiu pleti sú Antioxidanty.
Antioxidanty je všeobecný pojem, ktorým označujeme niekoľko skupín organických molekúl – sú akousi prvou obrannou líniou pred poškodením, ktoré na pleti spôsobujú voľné radikály. Voľné radikály sú produktom prirodzených metabolických procesov v našom organizme. Vznikajú negatívnym pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia ako napr UV žiarenie, fajčenie alebo smog a významnou mierou sa podieľajú na starnutí pleti. Sú to tiež látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Môže to byť jednak výživná látka (vitamín, minerálna látka), jednak enzým (bielkoviny v organizme, ktoré pomáhajú pri chemických reakciách). Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal.
Tajomstvo, v podstate už odhalené, prečo antioxidanty omladzujú pleť, je v ich funkcii. Chránia pokožku pred voľnými radikálmi, teda molekulami, ktoré poškodzujú pokožku na bunkovej úrovni. Hlavnými príčinami pôsobenia voľných radikálov na pleť sú slnečné žiarenie, cigaretový dym, znečistenie ovzdušia a teda aj vzduch, ktorý dýchame. Keďže sa s voľnými radikálmi stretávame deň čo deň, pokožka musí mať antioxidanty v zásobe, aby bola chránená.Potraviny bohaté na antioxidanty spomaľujú šírenie oxidačných voľných radikálov, posilňujú antioxidanty už zastúpené v pleti, a tým bojujú proti voľným radikálom.

Čo obsahuje antioxidanty ?
Vitamín A (karotenoidy, retinol) je základným vitamínom krásy a zdravia pleti. Regeneruje pokožku, udržuje ju jasnú a čistú a prispieva k dobrému stavu vlasov. Zmierňuje proces starnutia a redukuje jemné vrásky. Je silným antioxidantom a má protizápalový účinok.
Deficit vitamínu C vyvoláva na pokožke veľa príznakov staroby ako je vrásnenie či vznik tmavých škvŕn a podliatin. Vitamín C je vhodný na redukciu nadmernej pigmentácie pokožky, efektívne pôsobí proti vráskam a stimuluje syntézu kolagénu.
Vitamín E pôsobí veľmi priaznivo na celkovú vitalitu pokožky, pomáha liečiť rôzne jej choroby a poškodenia, podieľa sa na hojení jaziev. Éčko je najlepší prírodný antioxidant. Zbavuje pokožku voľných radikálov a tým zmierňuje proces starnutia a redukuje jemné vrásky.
Prírodne plody sú ich plné a siahnuť môžete po ovocí (čerešne, jablká, hrušky, ananás, kiwi, lesné ovocie…), zelenine (špenát, brokolica, kel, zemiaky so šupkou, strukoviny…), orechoch (vlašské, pistácie, mandle…) i koreninách (škorica, ďumbier, oregano, kurkuma…).
Niektoré kozmetické prípravky obsahujú tiež väčšie množstvo antioxidantov, môžeme ich teda pokožke dodať v pleťových krémoch či maskách. Jedným z takých kozmetických pomocníkov sú aj kávové peelingy. V poslednej dobe ma naviac zaujali tie, z eshopu happystore.sk, kde môžete nájsť štyri „príchute“ alebo štyri typy týchto peelingov. Kávový peeling Coconut Delight, Coffee Scŕub, Suga Daddy a Oats Oats Baby. Odstraňujú drobné vrásky, baktérie a make-up, pomáhajú pri liečbe strii a pri liečbe akné, účinne pomáha pri zmierňovaní ekzémov, odstraňuje odumretú kožu, majú protizápalové a antioxidačné účinky. Určite sa pozrite na ich eshop a okrem peelingy, tam nájdete aj kopu ďalších vecí.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.