STRES

Nikdy som si nemyslela, že prvé januárové týždne budú pre mňa také stresujúce a hektické. Na základnej škole to vôbec také nebolo. Ale nemôžem porovnávať základnú školu s gymnáziom. Oveľa viac sa máme učiť, celý týždeň nás skúšali a my sme sa museli drviť samé nezmysly, ktoré nám v živote vôbec nebudú treba. Pre mňa je to veľmi stresujúce, keď mám ísť odpovedať alebo píšeme písomku, ale to asi pre každého. Poznáte ten pocit, keď ste "nabiflená/ý" a bojíte sa ísť odpovedať ? Tak presne tento pocit som pociťovala tento týždeň. V dnešnom článku sa budeme baviť práve o strese a ako mu zabraňovať. 
Tak prvom rade, čo je to stres ? Podľa mňa je to nejaká reakcia v našom tele a duše na vonkajšie vplyvy, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a hlavne správanie. Stres je dôležitou súčasťou nášho života a pomáha nám prekonávať rôzne dôležité životné udalosti, ktoré nás čakajú. Takým príkladom sú prváčikovia 2. septembra. Či už na základnej, strednej, ale aj na vysokej škole. Každý človek na Zemi ju prežíva inak. Niekto si stres veľmi pripúšťa a niekto ho berie flexibilne (som v strese, ale snažím sa nemyslieť na to a myslím pozitívne). Ak ste dlhodobo vystresovaná/ý, mali by ste si nájsť čas a "vypnúť". Samozrejme nemáme niekde na tele vypínač, ale myslím tým, že by ste si mali nájsť čas na relax,oddych. Vypnite si mobil, počítač nechajte vypnutý a spravte si menšiu dovolenku alebo prádzniny. Stresom nepodliehame iba my, žiaci, študenti, školáci, ale aj dospelý. Sú vystresovaní zo šéfa, z kolegov, z blížiacej sa výplaty, možnože z rodiny, priateľov a blízkych.
Ako sa stres prejavuje stres ? U každého človeka sa stres prejavuje inakšie. Pozdravujem moju spolužiačku Dominiku, ktoré je veľmi vystresovaná pred písomkami a to hlavne pred písomkami z dejepisu. Dúfam, že sa nenahnevá, že som ju použila ako príklad k tomuto článku. Dominika úplne zbledne a od strachu z písomky sa trasie a popri tomu, je naučená celý zošit odpredu aj odzadu. U ďalších je to zvýšený krvný tlak, oslabenie imunitného systému, úzkosť, panika, tréma, bolesť brucha, zmeny v menštruačnom cykle, prudké a výrazné zmeny nálad, nadmerná únava , nepozornosť, problémy sústredenia, podráždenosť, úzkostlivosť, pocit únavy hneď ráno po zobudení. Tieto prejavy Vám viem potvrdiť, pretože aj ja takto pociťujem alebo takto sa u mňa prejavuje STRES. Ďalšími príznakmi/prejavmi sú pichanie pod pravým rebrovým oblúkom, kŕče svalstva a bolesť dolných končatín, časté močenie,... Strašne veľa je tých príznakov, tak dúfam, že ste sa aspoň v jednom našli , ako sa u vás prejavuje stres. Tieto prejavy patria ku krátkodobému stresu. Dlhodobý stres spôsobuje chudnutie alebo priberanie, nejeme zdravo, prejedáme sa alebo chudneme zo svalov. Ak ste dlhodobo v strese, po nejakom čase sa z toho môže stať choroba.
Čo pomáha na stres ? Tak úplnou novinkou, ktorú iste všetci poznáte sú Antistresové omaľovánky alebo Omaľovánky pre dospelých. Tieto omaľovánky som vám už ukazovala v jednom článku a ešte som sa od nich neodtrhla, pretože naozaj fungujú. Nájdite si čas v diári a vyhraďte si hodinku, dve na rande s farbičkami. Pri maľovaní vlastne meditujete a oddychujete. Pri dobrej káve/čaji a hudbe Vám to určite pôjde. Nebudete taká vystresovaná a prebudíte v sebe bunky kreativity. Ak neviete kresliť, nič sa nedeje. Na týchto omaľovánkach nemáte naozaj čo pokaziť. A čo potom, keď je to už vyfarbené ? Nad touto otázkou som rozmýšľala asi celý tento víkend. Jednoducho si ich niekde vystavte. Zarámujte a zaveste na stenu alebo na nástenku v pracovni,..Umenie celkovo pôsobí na tvoju psychiku. A aj ju dokonca odráža. Niekoho inklinujú čierno - biele obrazy (typický je pre vás realizmus), krajiny (romantičky), abstraktné obrazy ( máš logické myslenie).

 Na stres pomáha niektoré ovocie ako napr. avokádo, čučoriedky, marhule, banány a pomaranče, ale je to aj čokoláda, ktorá nepatrí medzi ovocie, ale zaručene pomôže. Ďalej pomáha oddychové cvičenia, ak máte dlhodobý stres. Pred vážnou písomkou alebo nejakou dôležitou životnou situáciou, ktorá vás čaká určite spravte nádych a výdych, a pomyslite si : "Koľko ľudí predo mnou to zvládlo, zvládnem to aj ja !" Toto si ja hovorím pred všetkými udalosťami, ktoré ma stresujú.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.