Sleep

 Najobľúbenejšia činnosť všetkých ľudí na svete je určite spanie. Keď si večer ľahnete do postele, zakryjete sa paplónom, poprípade Vás objíme priateľ/priateľka, zavriete oči a zobudíte sa len vtedy, keď slnečné lúče sa na Vás pozerajú z okna. Na spánku je najkrajšie to, že človek na chvíľu zabudne na to, aký je svet miestami skazený. Akí sú niektorí ľudia falošní pokrytci. Zabudne proste na všetko a má kľud, ktorý by mal najradšej každý deň po celý deň. V tomto článku by som Vám chcela ukázať 5 aktivít, ktoré by ste mali robiť pred spaním, a ktoré sú vhodné aj pre Vaše zdravie. Tieto aktivity Vám určite zaručia kvalitný a zdravý spánok.

 Keď som  bola menšia, tak som mala problém niekedy zaspať. Nepozerala som žiadne horory ani nič strašidelné, len som proste nevedela. Po nejakom čase sa to upravilo a keď si ľahnem, tak spím ako zabitá. Ak máte aj vy prerušovaný spánok, večer počítate ovečky a ráno sa cítite ako po náročnom boji, musíte zmeniť svoje návyky pred spánkom. Spomeňte si na vaše večery. Pozeráte televízor, chatujete na Facebooku, ak ste blogerky, tak píšete články na blogy alebo sa prehrabávate fotkami na Instagrame. Vystihla som Váš večer ? Tiež viete, že by ste tesne pred uľahnutím do voňavých perín nemali piť vodu, aby vás v noci zbytočne neťahalo na toaletu, no aj tak doháňate deficit počas dňa a spať idete potom s plným bruchom. A keď nie voda, tak si pochutíte na nejakej maškrtke. Nikto predsa nechce mať zaťažené myšlienky a v pokoji sa vyspať, načerpať novú silu do ďalšieho dňa. 
Pred každým spánkom je dobré zacvičiť si.  Nemyslím tým makanie 3 hodiny v posilke až do bezvedomia, aby ste prišli domov polomŕtve, unavené a ubolené. Po náročnom dni, ak ho trávite pri počítači či v laviciach v škole, si doprajte aspoň chvíľu na cvičenie. Pár ľahších cvikov či prechádzka Vám istotne neuškodia. 
Neviem prečo, ale mne sa najlepšie číta večer pri zapnutej lampe. Ja viem, robím strašnú chybu, kazím si oči, ale vtedy je mi najlepšie. Táto aktivita vás navodí na úplne iné myšlienky, pohrá sa s vašou fantáziou a príjemne pri nej zrelaxujete. Samozrejme ak nečítate nejaký horor alebo príliš napínavý triler. Navyše čítanie pred spaním je výborný typ, ako stlmiť stres. 
 Ak ste niekto skúšali meditáciu, určite mi dajte vedieť. Strašne to chcem skúsiť a nikdy na to nemám čas. Odbúrajte po celom dni zo seba napätie a stres. Pár minút, ktoré venujete meditácii vás pripraví k odchodu do postele. Sadnite si do pohodlnej polohy a dýchajte do brucha. Nádych a výdych má byť pomalý a vytrvalý. Vypnete od všetkého a nebudete myslieť na svoje problémy či starosti. Určite to ešte viac zaberie, keď budete v prírode. Nič nepomáha organizmu viac ako čerstvý vzduch. 
 Predposledná aktivita mi pripomína, že som si dávno nespravila večer pre seba. Čo je dosť smutné. Napustite si vaňu, pridajte penu do kúpeľa alebo lupene z ruží, zapáľte sviečky a spravte si chvíľku pre seba. Ja viem dámy, že by to bolo krajšie a lepšie, keby s vami boli polovičky. Večer potrebuje telo zrelaxovať a uvoľniť, čo sa vám najlepšie podarí teplou vodou. Doprajte si pred spánkom horúcu vaňu s morskou soľou alebo levanduľovým olejom, ktorý upokojí vaše zmysly. 
Najdôležitejšia vec na spánku je, že nikdy nejdite spať nahnevaná, nešťastná či znechutená. Práve kvôli tomuto nebudete spať dobre. Nie každý deň svieti slnko, občas sa priženú aj poriadne mraky. No buďte vďačné aj za ne. Každá skúsenosť, aj tá nepríjemná, vás môže istým spôsobom posunúť ďalej. Na všetko zlé sa snažte zabudnúť a myslite len na to dobré, čo sa vám stalo.

1 komentár:

  1. Ja som si donedávna neuvedomovala, že spánok je naozaj dôležitý. No posledné mesiace sa snažím zlepšiť kvalitu svojho života, po psychickej a fyzickej stránke, a pre to nezabúdam ani na spánok. Snažím sa odložiť mobil aspoň hodinu pred spaním a čítam si. Párkrát som skúšala aj meditáciu, no na tom ešte pracujem, pretože to vôbec nie je také jednoduché ako to na prvý pohľad vyzerá. Zaobstarala som si aj knihu, aby som sa zlepšila a vychytala všetky muchy. Niekedy cvičím takú ľahšiu yogu na večer, pretože pri yoge sa moja myseľ aj telo dokáže neskutočne uvoľniť. Naozaj pekný článok. :)
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.