Pani svojho času

Žijeme v uponáhľanej dobe preplnenej technológiami od výmyslu sveta, ktorá je poznačená neustálym stresom a strachom z toho, že nestihneme nič. Technologické výdobytky, ktoré boli pred desiatimi rokmi iba snom, sú dnes bežnou súčasťou nášho každodenného života. To všetko má vplyv na každého z nás, bez ohľadu na to, či to chceme, alebo nechceme prijať. Robíte si všelijaké denné plány, TO DO LISTy, ktoré nestihneme urobiť. Všetci zažívame chvíle, keď si prajeme, aby mal deň aspoň o hodinu viac. Inokedy zas, aby čas utekal aspoň o niečo rýchlejšie. Zastavme sa na chvíľu ! Zababušme sa do teplého svetra, vyložme si nohy a oddychujme. 

Na základe najnovších výskumov a svojich dlhoročných skúseností rozdeľujeme čas do desiatok kategórii podľa rôznych oblastí života. Kategórie zahŕňajú oblasti robota, zvýšenie príjmu, rodina, priatelia,  ale aj to, ako si nájsť dostatok času na kreativitu, relax, oddych a čas iba pre seba. Väčšinu času nám zaberie práve práca, v mojom prípade škola. Samozrejme, ak ste maminka na materskej dovolenke, najviac času poberá práve starostlivosť o dieťa. Podľa dánskeho programátora D.H. Hanssona by sme si mali naplánovať na každý deň 4-5 hodín skutočnej práce. Zvyšok dňa sa zaplní sám od seba, ani nebudeme vedieť ako. Je normálne mať dni, keď práca jednoducho nejde a dni, keď dokážeme pracovať 12 hodín vkuse. 

MULTITASKING & SINGLETASKING

Počuli ste niekedy o multitaskingu a singletaskingu Multimasking je vykonávanie úloh a povinností súčasne. Je bežným javom modernej spoločnosti, ktorá vzniká v dôsledku zaneprázdnenosti, množstva povinností a rušivých vplyvov v podobe všadeprítomných technológií. Pod tlakom týchto okolností sa akosi prirodzene uchyľujeme k spracovávaniu niekoľkých úloh naraz, pritom si neuvedomujeme, že každej z nich tak venujeme len čiastočnú, teda povrchnú pozornosť. Myslíme si, že tak spravíme viac. V skutočnosti však ide len o klam. Tento prístup vedie k chybám, znižuje kvalitu a efektivitu práce. Navyše spôsobuje zlé návyky. Budujeme si tým chaotický život a zmätok v myslení
A čo singletasking ? Je to prístup, ktorý spočíva v tom, že sa v jednej chvíli sústredíte len na jednu aktivitu a až potom pristupujete k druhej. Jednoducho povedané, robíte jednu vec po druhej. Základom je plná pozornosť, precíznosť a disciplinovanosť. Veľa ľudí je toho názoru, že singletasking je čosi, čo si v dnešnej dobe nemôžu dovoliť, pretože je pomalý, zdĺhavý, dokonca nereálny. Práve naopak. 

"Úspech dosahuje priemerný človek, ktorý sa vie sústrediť."

Urobíme viac, ak sa sústredíme iba na jednu úlohu. Pri odskakovaní od jednej veci k druhej spravíme naozaj málo a väčšinu vecí, ktoré sme začali už bohužiaľ nedokončíme. To je problém multimaskingu. Podľa viacerých prieskumov prináša singletasking duševnú pohodu a vyrovnanosť, lepšie využitie času, pozitívne myslenie i lepšie vzťahy, pretože keď napríklad s niekým komunikujete, venujete mu plnú pozornosť, čiže prejavujete mu nielen záujem, ale aj úctu, čo sa v prípade multitaskingu nedá povedať. 
Koľkokrát sa vám stalo, že išli pre niečo do izby a keď ste do nej vkročili, zabudli ste, čo ste vlastne chceli ? Alebo ste niečo chceli nájsť na internete a keď ste klikli na Google prehliadač, zabudli ste, čo ste chceli nájsť. Mne sa to stáva dosť často a rozčuľuje ma to. Niekedy si spomeniem, čo som chcela, ale veľakrát mi to nevie prísť na um. Hlavným dôvodom, že prečo sa to deje je nesústredenosť. Každý deň prijímam/získavam nové informácie a hromadia sa mi povinnosti. 

Zbytočne sa zamýšľame nad minulosťou alebo až prehnane rozmýšľame o budúcnosti. Nežijeme prítomnosťou. Rozmýšľame nad tým, "čo by bolo, keby.." Naučme sa ovládať svoju myseľ. Majme kontrolu nad svojím okolím a mysľou. Zaťažovať sa príliš veľkým množstvom stimulov spôsobuje zmenšovanie mozgu. A to asi nikto nechce, aby sa mu mozog zmenšil. Posúďte, čo je pre vás v danej situácii najdôležitejšie a držte sa toho zubami nechtami. 

1 komentár:

  1. Já teda pozoruji, že v karanténě a obecně doma se mi pracuje mnohem lépe. Mám to pěkně rozvržené, vkládám mezitím pauzy, mám dobrý mulittasking a ještě toho hodně udělám doma kolem. Myslím, že je to tím, že v práci jsem v openspace a pořád kolem mě někdo chodí a prohodí pár vět, to mě hodně rozptyluje.

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.